Hiphop vs. Rock’n’roll: N.W.A. hyldes og udhænges i Rock and Roll Hall of Fame

Hiphop vs. Rock’n’roll: N.W.A. hyldes og udhænges i Rock and Roll Hall of Fame

I fredags afholdtes den årlige rock-ceremoni for indlemmelsen af nye medlemmer i den eftertragtede Rock and Roll Hall of Fame. Årets nye rocklegende-kåringer tæller Cheap Trick, Chicago, Deep Purple, Steve Miller, Bert Berns – og the odd one out: N.W.A.

Niggaz Wit Attitudes: Gangsterrap-pioneerne og hiphop-heltene straight outta Compton, der var med til at popularisere og innovere vestkystens rap-revolution i slutningen af 80’erne og start-90’erne. En – i nogles øjne – kontroversiel gruppe at indlemme rock’n’roll-arven, der primært består af navne, der mere eller mindre rimer på The Beatles eller Van Halen, men som dog vel at mærke også rummer navne som Grandmaster Flash and the Furious Five, Run D.M.C., The Beastie Boys og Public Enemy. Ikke desto mindre delte kåringen vandene i rockland – nogle var begejstrede, mens andre ønskede hiphoppen død og begravet.

Vi har opsummeret både hyldest og udhængning: Læs Lamars hæderstale til gruppen og Kiss-grundlægger Gene Simmons raseri-rant herunder.

NWA Lamar 

Hiphop-hæder: Kendrick Lamar hylder sine idoler og N.W.A. får rocklegende-status

Man kunne næppe udpege en mere passende kandidat til at præsentere netop denne del af aftenens hædersgæster. Compton-born and raised er Kendrick Lamar vokset op med N.W.A. tæt inde på livet, og han har ofte omtalt dem som en vigtig personlig inspirationskilde. Derfor udgjorde han – både som respekteret kunstner, passioneret fanboy og Compton-hjemmedreng – det perfekte talerør for indvielsen af gangsterrapperne i rockhistorien.

I talen, hvor Lamar præsenterede N.W.A., dedikerede han et par lovprisende ord til medlemmerne, mens han gjorde det klart, hvor stor en betydning gruppen havde haft for både ham selv, for musikindustrien og for L.A. som samfund. Læs et par uddrag herunder, eller læs hele smøren via Rolling Stone HER.

»Dette er pladerne, der gjorde L.A. kendt verden over. Det blev kaldt gangsta-rap, men for mig var det et intimt indblik i, hvad der rent faktisk skete i vores samfund i Los Angeles og i særdeleshed i Compton«.

»For at udtrykke det helt klart: Det faktum, at en kendt gruppe kan se ud som en af os og klæde sig som en af os, tale som en af os, beviste for hvert eneste barn i ghettoen, at vi kan blive succesrige og være betydningsfulde samtidig«.

»Being gangsta is being inducted into the Rock and Roll Hall of Fame« sluttede Lamar af.

Men selvom gruppen blev hædret, følte de sig alligevel ikke nok velkomne til at ville optræde til aftenens ceremoni: »Nah, vi optræder ikke. Jeg tror ikke rigtigt, vi følte, vi blev bakket nok op til, vi ville kunne levere det bedst mulige show« udtalte Ice Cube til New York Times.

0ae7c0384fb03cc83220c12d7ef68e48 

Hiphop-udhængning: Kiss-grundlægger Gene Simmons og Ice Cube krydser klinger

Er der nogen, det ikke huer, at der kommer hiphop på rock-mindepladerne, er det Kiss-grundlægger Gene Simmons. Simmons har længe haft riven ude efter Rock and Roll Hall of Fame i forhold til deres indlemmelse af hiphop-kunstnere (og øvrige ikke-rockartister) i rockhistorien.

»Det er i virkeligheden baglokale-politik« udtalte han forrige år til Radio.com. »Et par enkelte mennesker beslutter, hvad der er inde, og hvad der ikke er. Og masserne klør sig bare i nakken. Du har Grandmaster Flash i The Rock and Roll Hall of Fame? Run D.M.C. i The Rock and Roll Hall of Fame? You’re killing me! Det betyder ikke, at de ikke er gode kunstnere. Men de spiller ikke guitar. De sampler og de snakker. De synger ikke engang«.

Genre-raseriet blev dog taget til et helt nyt niveau i sidste måned, da Simmons kom med den kontroversielle udtalelse til Rolling Stone: »Jeg ser frem til, at rappen uddør«.

Da N.W.A. så i fredags blev indlemmet i The Rock and Roll Hall of Fame, havde kernemedlemmet Ice Cube selv noget at sige til det rap-dommedagsprædikende rock’n’roll-ikon under takketalen:

»Jeg vil gerne sige til Gene Simmons, at hiphop vil være her for evigt. Det er meningen, vi skal være her. Spørgsmålet er om vi er rock’n’roll? Og til det siger jeg – you’re goddamn right we’re rock’n’roll.«

Simmons havde efter sine udtalelser i Rolling Stone været yderst aktiv bag Twitter-tasterne, og det var også her, at rockmusikeren efterfølgende gav svar på tiltale til Ice Cube.

Og således kan stridsbrødrene uden tvivl blive ved – og kender vi dem begge ret, er der næppe nogen af dem, der giver sig foreløbig.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af