’Game of Thrones’: Tre hurtige svar og spørgsmål efter det nye afsnit

’Game of Thrones’: Tre hurtige svar og spørgsmål efter det nye afsnit
Tormund Giantsbane i 'Beyond the Wall'.
Foto: Foto: Helen Sloan

Havde man håbet, at næstsidste afsnit vanen tro ville blive sæsonens mest eksplosive, blev man måske slemt skuffet. Okay, Daenerys mistede en drage, men det var en kende forudsigeligt og gav i øvrigt indtrykket af, at Jons selvmordsmission udelukkende var arrangeret, så vægtskålen mellem de døde og levende ville tippe over.

Afsnittet affødte til gengæld en del spørgsmål. Vi svarer på de vigtigste her, og ja, det inkluderer Tormunds ordforråd, når det kommer til betegnelser for hans egen vildning mellem benene.

1. Hvem sendte Benjen Stark for at redde Jon?

Benjen Stark vader efterhånden ind og ud af serien med så lange intervaller, at man hurtigt glemmer ham midt i al tumulten om Jerntronen. Men at han er en vigtig karakter, på deus ex machina-måden, er der ikke nogen tvivl om: Jon Snow var død og borte for good, havde det ikke været for Benjens brandvarme morgenstjerne.

Da vi mødte ham første gang i sæson et, var han stadig Benjen Stark, Ned Starks lillebror og First Ranger ved The Night’s Watch. Han blev imidlertid et kort bekendtskab, da han begav sig på en ekspedition nord for muren – don’t do it folks! – hvorefter han blev formodet død.

Hele fem sæsoner går der, før Benjen Stark viser sit ansigt og redder Bran fra den visse død. Dengang var han blev sendt af The Three-eyed Raven (Max von Sydow), der sammen med The Children of the Forest havde reddet Benjen, efter han var dræbt af White Walkers, ved at spidde ham i hjertet med drageglas.

Benjen Stark i ‘Game of Thrones’.

Siden da har Benjen gjort sig som maskeret rytter nord for muren, halvt levende og halvt død, mens han redder hjælpeløse slægtninge på stribe. Det lugtede langt væk af dårligt manuskriptarbejde, da Benjen lige kom ridende forbi og ofrede sig selv for at redde Jon i gårsdagens afsnit. Meget kan dog tyde på, at der er en dybere mening bag.

Eftersom Benjen har dedikeret sit halvdøde korpus til at tjene The Three-eyed Raven, virker det til, at Bran har overtaget posten som hans herre sammen med titlen som den nye Three-eyed Raven. Med andre ord virker det sandsynligt, at det var Bran, der trak i sine telepatiske tråde og fik Jon ud af fedtefadet fra sin kontorplads i Winterfells baggård.

Sponsoreret indhold
Oplev årets mest hypede horror-hit
‘Hereditary’ tager forfærdelige familiehemmeligheder og nerveflænsende gys til næste niveau. Find billetter og spilletider her. Hvis du tør.
EKSTERNT LINK
Nordisk Film

2. Hvorfor tager Jorah ikke imod Longclaw?

Der er ingen bedre lejlighed til at få indhentet det forsømte end en rask gåtur nord for muren. Jorah og Jons halvmorbide samtale, hvor de knytter bånd over deres døde fædre, stikker måske ikke ud som afsnittets højdepunkt, men den beviste, at der stadig er et par karakterer tilbage i ’Game of Thrones’ med en vis dybde, efter kridtstregerne er blevet tegnet godt og grundigt op.

Jorahs afslag af det mægtige sværd af valyrisk stål, Longclaw, har nemlig dybe rødder i hans egen forhistorie – og hvordan er det nu lige, den går?

Jorah kæmpede for Robert og Ned under Greyjoy-oprøret, hvor søfartsnationen forsøgte at løsrive sig fra De syv kongeriger. Det var her, han gjorde sig fortjent til sin riddertitel, og kort efter blev han Lord over familiesædet på Bear Island, da hans far tilsluttede sig broderskabet i sort.

Jorah Mormont i ‘Game of Thrones’. Foto: Helen Sloan.

Herefter giftede han sig med en adelig kvinde, Lynesse af Hightower, som han ikke havde økonomiske midler til at stille tilfreds. I desperation forsøgte han at betale sine regninger ved at sælge nogle krybskytter som slaver. Det opdagede Ned Stark, der dømte Jorah til døden i sin kapacitet som Warden of the North.

Som bekendt nåede Jorah at flygte til Essos, hvor han tilsluttede sig Daenerys’ rækker. Der er dog ingen tvivl om, at Jorah for altid bærer skammen fra sin dunkle fortid, og netop derfor føler han sig ikke fortjent til at modtage sin fars sværd.

3. Hvorfor kender Tormund ikke ordet »dick«?

Det lå i kortene, at Tormund og The Hound skulle få sparket til gløderne og tænde op for en hed bromance i det kolde vinterlandskab. Og ikke overraskende var det de to alfahanners pingpong, der udgjorde et af det nye afsnits højdepunkter.

Deres udveksling om Brienne af Tarth – kvindeidealet for den rødhårede Wildling, en uhyggelig overmand for The Hound – var morsom. Det var dog The Hounds lektion i sydlige sjofelheder, der tog guldet.

Det viser sig nemlig, at Westeros-slang ikke rejser hurtigt nord for muren. Da The Hound spørger, om Tormund vil sutte hans »dick?«, erfarer vi højst overraskende, at Tormund ikke ved, hvad ordet betyder. Men han kan li’ det!

Så vidt vi husker, er der ikke noget i bøgerne, der indikerer, hvorfor Wildlings har et begrænset vokabularium i den afdeling, så det er fri og sjofel fantasi fra tv-manuskriptforfatternes side. Måske for at indikere, at Tormund og hans folk er tilbagestående?

I hvert fald har vi hermed fået etymologisk stadfæstet, hvornår ordet »dick« indtræder i Det Frie Folks ordborg. Ordet »pussy« var til gengæld fuldt udbredt i forvejen. Vi glæder os allerede til de kommende afsnits udforskning af lingvistiske forskelle i ’Game of Thrones’-universet.

Læs også: Anmeldelse af ‘Game of Thrones’ sæson 7 afsnit 6

Læs også: Seks grunde til, at sæsonens afgørende plot er himmelråbende idiotisk

Advertisement