Frankrig slår ned på uopnåelige kropsidealer – retoucherede reklamer skal anmærkes

Frankrig slår ned på uopnåelige kropsidealer – retoucherede reklamer skal anmærkes
Modellen Iskra Lawrence har tidligere udstillet billedretouchering med dette før og efter billede på Instagram

Retouchering er blevet en vigtig del af det øgede fokus på kropspositivitet i moden, hvor flere brands som undertøjsmærkerne Aerie og Lonely har gjort det til en del af deres markedsføringsstrategi kun at bruge uredigerede billeder i sine reklamer.

Sidste år fik emnet ekstra opmærksomhed, da Lena Dunham udstillede et spansk magasin, der tilsyneladende havde retoucheret et billede af hende på deres forside. Efterfølgende frabad Dunham sig al retouchering af fremtidige billeder.

Nu når debatten dog nye højder, da Frankrigs regering har vedtaget en lov, der fra 1. oktober gør det lovpligtigt at tydeligt anmærke reklamebilleder, som er blevet retoucherede. Ifølge BBC skal der står photographie retouchée på billederne. Det vides dog endnu ikke, hvor grænsen går. Umiddelbart er det de første billeder, der ikke har fået noget farvejustering eller anden behandling.

»At eksponere unge mennesker for normativer og urealistiske kropsidealer fører til en følelse af selvhad og dårligt selvværd, som kan påvirke folks sundhed«, siger Frankrigs social og sundhedsminister, Marisol Touraine, ifølge BBC.

Et af Aeries uretoucherede reklamebilleder
Et af Aeries uretoucherede reklamebilleder

Faktisk foreslog SF Ungdom sidste år en lignende ordning herhjemme, men det skabte aldrig den store debat. »Det opstiller et urealistisk billede af, hvordan kroppen skal se ud og får os til at stræbe efter det umulige«, sagde SFU’s landsformand Nanna Bonde dengang.

I forbindelse med den nye lov i Frankrig bliver det også ulovligt at bruge ‘usunde’ modeller, og virksomheder, der gør, risikerer at blive sagsøgt. Modeller skal også kunne fremvise en lægeerklæring, der verificerer et godt helbred samt deres BMI. Herhjemme har Danish Fashion Ethical Charter lanceret et sundhedstjek tidligere i år, der i pilotfasen sørger for at samtlige 16-årige modeller fra landets otte væsentligste modelbureauer bliver konsulteret af en læge.

Læs også: Modellen Iskra Lawrence kommenterer retoucheringens magt med før/efter-billeder

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af