Static

Static - Rolig under pres
6 6
Static
'Rolig under pres'

Album, City Hall/Playground

Static spænder bredt med kompositionerne til de meget forskellige vokalister og rappere, der gæster hans soloudgivelse. Dobbeltalbummet må, skal og vil blive husket som en milepæl i dansk hiphop.

Dj’en og produceren præsenterer undergrund og mainstream, unge og ældre, udenlandske og hovedsageligt danske kunstnere – ingen nævnt, ingen glemt – på denne triumf. 36 gæster fordelt på 28 tracks, hvoraf halvdelen er potentielle radiohits.

Albummet er ikke bare et øjebliksbillede på dansk rap, men en magtdemonstration af hvor dygtig og alsidig DJ Static er. Produktionerne spænder over rockskabeloner med sang og reggae-inspirationer til boom bap-bangers og rapfinurligheder. De få gange hvor en rapper ikke brænder helt i gennem, supplerer Static med et drevent scratch, et bemærkelsesværdigt sample eller et markant break.

Læs live-anmeldelse: DJ Static på Roskilde Festival 2012

Dansk rap er omdrejningspunktet, men navne fra danskhall-scenen har selvfølgelig ikke været til at komme udenom, og Static må have brugt psykopat lang tid på mixet – især på rækkefølgen af numrene. Udgivelsen forløber organisk og sammenhængende i mere end 100 minutter på trods af diversiteten i genrer og vokalbidrag.

Rapperne gør honnør til gamle klassikere fra Einar og Rap O’Mania til EPMD, Ice-T og Cypress Hill, og der er nok historiske referencer at gå på opdagelse efter. Ingen fjolletekster og store følelser, for Static har opfordret til benhård blærerap og en hel del langemænd lige op i luften. Den røde tråd er med til at understrege seriøsiteten omkring dette værk.