Tysk hiphop holder: Ace Tee viser overskud på debut-ep’en ‘Tee Time’

Tysk hiphop holder: Ace Tee viser overskud på debut-ep’en ‘Tee Time’
Ace Tee.
Tysk hiphop holder: Ace Tee viser overskud på debut-ep’en ‘Tee Time’ - Tee Time
4 6
Ace Tee
'Tee Time'

Ep, Four Music Productions

Det er nok de færreste, der havde forestillet sig, at Soundvenue en dag ville skrive om tysk hiphop og r’n’b. Og da slet ikke, når det er rappet og sunget på tysk.

Havde det ikke været for Ace Tees ’Bist du Down?’-single i slutningen af sidste år, havde det næppe heller været tilfældet. For hvad teksten ikke havde i forståelighed for danske ører, havde videoen til gengæld i viralt potentiale med sin pastiche på 90’ernes excessive r’n’b med grafitti, crop tops og gestikulationer, der hjalp med at oversætte det ellers appellerende og lettere anglificerede budskab: Er du nede med det?

Det var der i dén grad mange, der var. Ace Tee, eller Tarin Wilda, som hendes borgerlige navn lyder, har da også kunnet leve højt på hypen og har siden udgivelsen af den succesfulde førstesingle indgået partnerskaber med Highsnobiety og Nike, ligesom hun netop har lanceret en kollektion for H&M. Alene det, at så store virksomheder indlader sig på samarbejder med en indtil da ukendt tysk sangerinde burde være tegn på, at Ace Tees kunstneriske integritet var og er til mere end et one hit wonder.

Men det er alligevel med bange anelser, at man begiver sig ud i ep’en ’Tee Time’. For kan hendes første egentlige udspil siden da leve op til ’Bist du Down?’?

Sponsoreret indhold
Oplev årets mest hypede horror-hit
‘Hereditary’ tager forfærdelige familiehemmeligheder og nerveflænsende gys til næste niveau. Find billetter og spilletider her. Hvis du tør.
EKSTERNT LINK
Nordisk Film

At den bekymring er overflødig gør Ace Tee heldigvis hurtigt klart på ’Tee Time’, der overlegent indledes med det ikoniske horn-sample fra blandt andet Marley Marls ’Freedom’ og SWV’s ’Anything’ (for blot at nævne de mest oplagte referencer). Hvor ’Bist Du Down?’ beviste sin genrebevidsthed visuelt, lader ep’en musikken tale, og Ace fortsætter retro-fascinationen fra første taktslag på den golden age-agtige ’Bounce auf dem Beat’, der på klassisk boom bap-vis ikke baserer sig på stort andet end trommer, bas og førnævnte sample.

At hiphop er den primære referenceramme på ’Tee Time’ bliver da også tydeligt efterhånden, som man lytter sig igennem numrene, hvis rækkefølge man næsten skulle tro var arrangeret efter hiphoppens udvikling de seneste 30 år. Fra 80’erne på den førnævnte ’Bounce auf dem Beat’ følger nemlig hjemstavnshymnen ’Hamburg City Life’, der med sin synkoperede og lagdelte produktion henter inspiration fra Timbaland & Magoo’s 90’er-regime, og herefter den tilbagelænede slow jam ’Nice aus’.

Men i modsætning til den samplebaserede tilgang på de forrige numre, byder ’Nice aus’ på neosoul i både tekst og produktion, der begge rummer karakteristika fra den hævdvundne, men hedengangne genre. Hvad angår teksten er den således fyldt med klassiske neosoul-motiver (brown sugar, cocoa butter, t-top, jogginghose, etc.), alt imens omkvædet nok er catchy, men også en anelse letkøbt (»Du siehst heute nice aus, du weißt auch«). Hvad sangen mangler i lyrisk opfindsomhed, har den imidlertid i sin organiske produktion med ekkoende synth, klimprende rhodes og overlegne guitarriff.

Lige så prosaisk er temaet på den southern bass-inspirerede ‘Jumpa’, der er en hyldest til noget så jordnært som fortræffelighederne ved beklædningsgenstanden af samme navn. Et stykke tøj, som ofte viser nyttig i den nordtyske by, der er notorisk kendt for sine mange regnvejrsdage og kuldegrader – særligt når man er af ghanesisk afstamning som Ace Tee. På den måde demonstrerer hun også et overskud og en selvironi, som ofte kan være svær at finde i nutidig hiphop, og som er særligt imponerende i betragtning af, hvor selfmade den frisøruddannede Ace Tee er; det er under et år siden, hun udgav ’Bist du Down?’, hvis idé og æstetik, hun selv havde konceptualiseret og iværksat med hjælp fra sine venner, ikke mindst sidekicket Kwam.E, der også er med på alle ep’ens numre.

At den hedder ’Tee Time’ er således også en anelse misvisende, ligesom det faktum, at den ender med netop ’Bist du Down?’ også gør det svært helt at se, hvor lyden peger hen i forhold til hendes kommende debutalbum, når nu resten af ep’en har fulgt en kronologisk udvikling og peget mod fremtiden – men det er heldigvis et nummer, som kun ser ud til at blive mere og mere tidløst, efterhånden som antallet af Youtube-visninger og Spotify-afspilninger stiger.


Kort sagt:
Styrken og svagheden er det same på ‘Tee Time’ – nemlig dens forskellighed. Ep’en trækker på og strækker sig over 30 års hiphop-historie, men gør det samtidig også svært helt at se, hvor den præcist peger hen i forhold til Ace Tees fremtidige lyd. Det tager dog intet fra den gode vibe og det store overskud, som Ace Tee og sidekicket Kwam.E udviser hele vejen igennem, og som gør, at man desuagtet glæder sig til hendes kommende debutalbum.

Læs også: Ace Tee varmer op for Future i København

Advertisement