’Westworld’ vs. Reddit del 2: Når fansene er fjenden

’Westworld’ vs. Reddit del 2: Når fansene er fjenden
Ed Harris som Man in Black i 'Westworld's anden sæson.
HBO’s ’Westworld’ engagerede fansene som få andre serier, men i sidste ende vandt Reddit-detektiverne over seriens forfattere i kampen om mysteriet. Hvor stiller det serien, fansene og de sagesløse seere, som ikke følger intenst med på nettet, før sæson 2, der får premiere i næste uge?

Der er mange anløbne mænd med i HBO’s sci-fi-serie ’Westworld’, men én er særligt slem.

Han er en stamgæst i den temapark, som serien er opkaldt efter, men i modsætning til de øvrige gæster kommer han ikke for at forlyste sig med parkens tjenstvillige robotter – om end han øjensynligt nyder at mishandle dem.

I stedet kommer han for at opklare parkens dybeste hemmeligheder. Manden – spillet af Ed Harris – har nemlig overbevist sig selv om, at Westworld er et spil, en gåde som skal løses, og at svaret findes i midten af det, han kalder ’labyrinten’.

Mandens besatte jagt på labyrinten er et af de bærende plotspor i første sæson. Men det skulle samtidig vise sig at være en ret præcis allegori over den måde, serien blev modtaget på.

Hobbydetektiverne overgik forfatterne

Få serier er blevet dissekeret så minutiøst som ’Westworld’. Det foregik ikke mindst på seriens subreddit, hvor hobbydetektiver forsamlede sig, finkæmmede hver eneste frame for spor og i fællesskab udtænkte sindrige teorier om begivenhedernes gang.

De fleste tv-forfattere ville sælge deres sjæl for så meget omtale og engagement, og folkene bag serien gjorde selv meget for at stimulere samtalen på Reddit. Blandt andet ved at lancere en diegetisk hjemmeside, der håndfodrede hobbydetektiverne med små hints. Hovedforfatter Jonathan Nolan har sågar blandet sig i debatten ved flere lejligheder.

Men på mange måder blev seriens enorme popularitet også en pyrrhussejr. ’Westworld’ vandt seernes gunst, men forfatterne tabte samtidig til seerne i det spil, som deres serie blev omdannet til. Reddits kollektive hjerne viste sig klogere end forfatternes. Fansene fandt ind til labyrintens midte og forudsagde samtlige twists, længe før de blev afsløret.

Tessa Thompson som Charlotte Hale i ‘Westworld’ sæson 2.

Sponsoreret indhold
Læs mere hos HBO Nordic
Læs mere hos HBO Nordic
HBO NORDIC

’Westworld’ er ikke den første serie, der har mobiliseret internetfanbasen på denne måde. ’Lost’, en anden hyperpopulær mysterieserie, gjorde noget lignende med deres online-skattejagt ’The Lost Experience’ fra 2006, der tilskyndede fansene til at gætte med på seriens gåder.

Men de dedikerede hobbydetektiver har uppet deres game siden da. Ikke blot er de blevet mere trænede og observante tv-seere – der er også blevet mange flere af dem. Et lille hold forfattere skal stå meget tidligt op for at overliste hundredetusinder af skarpsindige snushaner, som deler og forfiner deres tanker og teorier i fællesskab.

Hvilket jo sådan set er fedt nok for dem, der finder fornøjelse ved at konsumere serier på den måde. Men mindre fedt for dem – og det må trods alt være flertallet – der godt kan lide ikke at vide, hvad der sker.

Virussen er muteret

Internettet opfandt ikke spoileren. Men den gav den gode betingelser for at sprede sig som en slags tv-virus, der truer med at spolere oplevelsen for dem, som er letsindige nok til at vove sig ind på Twitter, inden de har set det seneste afsnit ’Game of Thrones’.

Nu er det, som om tv-virussen er muteret. Godt nok er fanteorien – i modsætning til spoileren – ikke skabt for at ødelægge oplevelsen for andre. Men resultatet er det samme, når de – som det oftere og oftere er tilfældet – rammer rigtigt.

Bare det at være blevet præsenteret for et muligt scenario – at have forestillet sig, at noget kunne ske – svækker effekten markant, når det rent faktisk sker. Sådan havde jeg det i al fald, da ’Westworld’ endelig viste sin hånd med en selvvigtig mine, der sagde »nå, den havde du nok ikke regnet med, hva’?«. Og jeg ikke kunne tænke andet end: »Jo, faktisk«.

»Men så kan man vel bare holde sig fra Reddit?«

Tjo, tja, både og. For fanteorierne migrerer i stigende grad til både mainstreammedier og tv-snakken ved vandkøleren, og modsat med spoilers tænker vi ikke på at advare hinanden med spoiler alerts. For det er jo bare gætværk, og man kan da ikke spoile noget, der ikke er sket endnu?

Eller kan man?

Prøv at tænke på, hvor mange du hørte eller læste nogen forudsige, at Jon Snow nok ikke var så død endda efter sæson 5 af ’Thrones’. Hvor overrasket blev du på en skala fra nul til ’ikke det mindste’, da han vågnede med et gisp i sæson 6?

Annonce

Umulig balancegang

Jeg siger ikke, at vi skal forbyde fanteorier ved lov. Gættelegen er halvdelen af attraktionen ved mange krimi- og mysterieserier, og ’Westworld’ er en serie, der i den grad tilskynder seerne til at spekulere.

Men fansenes detektivarbejde udgør en voksende udfordring for enhver forfatter, der gerne vil skrive en mysterieserie. Det graver nemlig en grøft mellem Reddit-nørderne og den uindviede seer, der aldrig læser eller taler om serien, men bare, du ved, ser den.

Den grøft var særligt dyb under første sæson af ’Westworld’. Hvor nogle seere havde set samtlige twists komme fra lang afstand, mens andre var totalt lost i labyrinten og syntes, at serien var det mest forvirrende nogensinde (det var så også før ’Twin Peaks: The Return’, men stadig).

Jeffrey Wright i ‘Westworld’ sæson 2.

Det ligner en umulig balancegang for en forfatter. At være klogere end en hel hær af agtpågivende hobbydetektiver, men ikke så klog, at man hægter den almindelige seer helt af. Hvordan knækker man den nød?

Lad være med at logge på Reddit!

Vi får måske svaret, når ’Westworld’ udfordrer Reddit til revanche i anden sæson, som begynder den 22. april.

Jonathan Nolan har allerede bebudet, at forfatterne vil interagere endnu mere med Reddit i anden omgang. Vi fik en smagsprøve tidligere på måneden, da forfatterne trollede Reddit-detektiverne med en falsk spoilervideo.

Nolan har ellers tidligere ærgret sig over, at fanteorierne blev plukket ud af Reddits reservat og kolporteret til masserne. Så hvordan beskytter man sig, hvis man bare gerne vil nyde serien på gammeldags manér uden at vide, hvad der sker?

Nolans hustru og medforfatter Lisa Joy har et forslag:

»Forhåbentlig – belært af første sæson – vil dem, der ønsker den rene oplevelse af serien, bare udvikle deres egne teorier i et vakuum«, siger hun til Variety.

»Og måske lade være med at logge på Reddit«.

Læs også: ‘Westworld’-duo åbner døren til andre verdener i sæson 2: »Vi har et helt afsnit på japansk«

Sponsoreret indhold
Den danske musikundergrund bobler af talent
Et af de mest lovende navne er Søn, der leverer ambitiøs, skramlet rockpoesi. Få en forsmag med Pepsi Max her – og oplev dem til Lillefredag på torsdag i Tivoli.
Pepsi Max
Sponsoreret indhold
Ad Ad Ad