Kommentar: Heartland Festival var en bragende succes, men bestemt ikke kun på grund af musikken

Kommentar: Heartland Festival var en bragende succes, men bestemt ikke kun på grund af musikken
Mark Ronson besøgte Heartland som dj. (Foto: Morten Rygaard)

Der har i de senere år været stigende fokus på øen i midten. Fra at kæmpe imod et image som noget, der bare skulle overstås på turen mellem Jylland og Sjælland, er et intensivt stykke brandingarbejde for at sætte fokus på hjertelandet mellem de to bælter omsider ved at bære frugt.

Sidste års Tinderbox i Odense var både festlig og folkelig, men med Heartland Festival i de smukke rammer på og omkring Egeskov Slot, ikke langt fra hvor den hedengangne Midtfyns Festival i sin tid spillede med musklerne og en overgang var større end Roskilde, er Fyn nu for alvor blevet fin. For folkene bag Heartland, der blandt andet tæller greveparret Ahlefeldt og koncertarrangørerne LiveNation, har fået en genial idé.

Man tager nogle af verdens bedste kokke, største kunstnere og vigtigste kulturpersonligheder, hælder dem i gryden med noget af landets smukkeste natur og de bedste festivalfaciliteter, lader det trække en weekend, og så har man Heartland: Et oplevelsesevent, der kompromisløst satser på kvalitet, og som vil være andet og mere end ’bare’ endnu en festival.

Banquet_ChrisTonnesen_5153
Heartland Banquet. Foto: Chris Tonnesen.

Derfor er musikprogrammet også kun en af fire søjler, som Heartland bygger på, og selv om det måske nok er den, der i første omgang sælger billetter, så er det de tre andre – mad, kunst og talks – der gør, at den er noget for sig selv.

Ikke at lineuppet var dårligt, slet ikke. Store navne som The Flaming Lips, Anne Linnet og Editors samt (mere eller mindre) upcoming kunstnere i Asgeír Trausti- og Kwamie Liv-klassen gav et både bredt, afvekslende og stilsikkert program, men de helt store aha-oplevelser fik man hverken på High- eller Lowland, som festivalens to scener hedder.

Der, hvor Heartland efterlader sig varige spor i den indre scrapbog, er på siderne om maden, kunsten og de mange talks (samtaler mellem udvalgte kulturpersonligheder), som var så eftertragtede hos publikum, at teltet med plads til over 1000 mennesker flere gange måtte lukkes. Alt udsolgt. Og det er faktisk ret fantastisk at tænke sig, hvor mange (også unge mennesker), der gider bruge en solfyldt lørdag eftermiddag med en gourmetøl i hånden på at høre en samtale om tunge emner som ondskab, selviscenesættelse eller forandring. Men når det er Brian Eno, Marina Abramovic eller Åsne Seierstad – superstjerner med hjernen på det rette sted – der taler, ja, så forstår man det jo faktisk godt. Godt set af arrangørerne!

MarinaAbramovic&TalR_MathiasLøvgreenBojesen_0013
Marina Abramovic og Tal R. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Naturligvis var der også begynderfejl. Logistikken omkring de mange shuttlebusser til og fra de omkringliggende byer var ikke altid lige til at gennemskue, og så havde arrangørerne tydeligvis undervurderet, hvor sultne 6000 mennesker kan være. For madkøerne var meget lange.

Heldigvis handlede festivalen resolut og ’støvsugede Fyn’ for sandwiches, som de forskellige konferenciers fortalte fra scenen: Et smart træk, for er der noget, der kan bringe dårlig stemning til en festival, er det køer og manglende forsyning. Disse hår i suppen ændrer dog ikke ved det samlede billede af en ekstremt vellykket first edition af Danmarks nye sommerstarter.

Heartland rammer med sit fokus på lokale råvarer og den tilbagelænede nydelse (en tur i de opvarmede fællesspabade, anyone?) plet ned i den tidsånd, der handler om langsomhed, gourmetoplevelser og det gode liv.

Altsammen pakket så smukt ind i slanke bøgetræer, lanterner, spejlblanke vandløb og den labyrintiske barokhave, som Egeskov er så berømt for, at Heartland må være den mest Instagram-venlige begivenhed, kongeriget har set siden de japanske prikker på Louisiana.

dennis_morton_MG_6768
Egeskov Slot. Foto: Dennis Morton.

Det var betagende smukt at se månen hæve sig over renæssanceslottet med en snacktallerken fra den lokale økoslagter, en kølig flaske hvidvin og ilden knitrende i den udendørs pejs. Det lyder måske lige lovlig lækkert og som en tilbudsavis fra Mad & Vin, men hold op, hvor var det bare gennemført.

Heartlands kernepublikum er således heller ikke det amokfestende Distortion-crowd eller Johnny-dåsebajer fra Roskilde, selv om der bestemt både blev danset, kysset og drukket igennem i den sydfynske sommernat. Men kan man også andet, når Mark Ronson er dj?

Heartland sigter efter den kræsne og nysgerrige kulturforbruger, som gerne betaler lidt ekstra for den hyldeblomstsyltede gulerod fra Falsled Kro, at musikken spiller til tiden, og at der ikke er kø til de altid renskurede toiletter. Og det virker til, at den har ramt plet. Omkring 6.000 gæster slog vejen forbi de sydfynske bakker, hvilket heldigvis er nok til, at der også næste år bliver en Heartland – forhåbentlig med et større samtaletelt, hvor jeg utvivlsomt atter vil være at finde.

Læs anmeldelse: The Flaming Lips på Heartland Festival: Et futuristisk juleshow i sommernatten

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af