Er Eminem egentlig i god liveform?

Er Eminem egentlig i god liveform?
Eminem.
Foto: Theo Wargo/Getty Images
Vi ser nærmere på Eminems hidtil eneste 2018-koncert for at undersøge dagsformen ovenpå dagens Roskilde Festival-annoncering.

På redaktionen er vi ellevilde over, at Eminem er annonceret til årets Roskilde Festival, hvor han skal spille på Orange Scene den 4. juli. Vi er dog også nervøse, for det bliver første gang, han skal spille i Danmark, og vi blev slemt skuffede over hans seneste album, ‘Revival’ – og forventningerne var end ikke særlig høje.

Vi skrev i dag om syv ønsker til Eminems koncert på Orange Scene, og i forlængelse har vi kastet et lille blik på hans seneste koncert for at se, hvad der skete. Showet blev afholdt den 26. januar som en del af koncertkonceptet Citi Sound Vault, hvor der fem dage i træk bliver afholdt koncert på Irving Plaza i New York.

Koncerten er Eminems hidtil eneste koncert i 2018, og det er den første siden udgivelsen af ‘Revival’ i december. Det er også den første fulde koncert med Eminem siden i sommer, hvor han gav tre festivaloptrædener i Storbritannien.

Vi har dog ikke været i stand til at finde en særlig god video af koncerten, så vi har at gøre med en video optaget på mobiltelefoner, hvor der også er klippet store portioner ud af adskillige sange. Men hey: Bedre end ingenting.

Er der for meget af det nye?

Et af vores store ønsker er, at Eminem holder sig til de gamle sange. Det nye dominerede heldigvis heller ikke hans koncert i New York. Han spiller kun to numre, ‘River’ og ‘Walk on Water’. Det er pudsigt nok også de to eneste sange fra ‘Revival’, der har været egentlige hits. Så for at undgå flere ‘Revival’-sange på Roskilde, skal vi måske bare ønske os, at han ikke får flere hits i mellemtiden.

Setlisten fokuserede derimod på ‘The Marshall Mathers LP’, ‘The Eminem Show’ og ‘Recovery’ – sidstnævnte må han gerne skære ned på til sommer, men det er da stadig bedre end ‘Revival’. Og hvis han ligeledes kan tage ‘Kill You’, ‘White America’ og ‘The Way I Am’ med til Danmark oven i de obligatoriske numre som ‘Stan’, ‘My Name Is’ og ‘Lose Yourself’, ville vi slet ikke klage.

Annonce

Hvordan fungerer bandet?

Vi var meget splittede, da vi hørte, at Eminem kommer til Danmark med et fuldt backingband. Dels er det en god mulighed for at give lyden en anden fylde end et beat alene er i stand til. Omvendt kan det ske, at lyden ikke formår at ramme det, som de oprindelige beats kunne, og i værste fald kan den bombastiske bandlyd stjæle fokus fra Eminem.

Lyden er som sagt ret ringe i videoen, men det er faktisk næsten en god ting, hvad angår vores ønsker. Ofte er vokalens tydelighed noget af det første, der går tabt på mobiloptagelser af koncerter, men selv til trods for dette, stikker Eminems stemme tydeligt ud på optagelserne.

Bandet får deres tid i rampelyset i form af en lille intro inden første nummer, men derefter er Eminem i fokus. Klassiske beats som på ‘Without Me’, ‘The Real Slim Shady’ og ‘Lose Yourself’ lyder næsten som om, de er trådt ud af studieudgaven.

Er gæsteoptrædener en sandsynlighed?

Et af vores mest usandsynlige ønsker var, at Eminem tog Dr. Dre med – eller måske Snoop Dogg eller 50 Cent. Jovist, det er stadig usandsynligt, men Eminem viste i New York, at han godt kan finde på at hive gæster med på scenen, hvis der er mulighed for det. I videoen ser vi, at han får besøg af Skylar Grey, der overtog omkvædene på ‘Walk on Water’, ‘Stan’ og ‘Love the Way You Lie’.

Det er selvfølgelig ikke nær så stort som Dr. Dre eller Snoop Dogg ville være, men det viser, at han kan være villig til at gøre det, hvis muligheden er der. Så hvis Roskilde booker Royce da 5’9”, Phresher eller en anden af Eminems mange samarbejdspartnere gennem tiderne, kan det være, at de giver en lille gæsteoptræden.

Der er dog også god sandsynlighed for, at Eminem blot har Skylar Grey med som en fast del af turneen til at synge omkvædene, hvilket jo ikke nødvendigvis siger noget om, hvorvidt han kan finde på at krydre koncerterne med flere gæsteoptrædener.

Tør Eminem gå amok på scenen?

Det eneste ønske, hvor Eminem skuffede gevaldigt, var i forhold til at slå sin indre Slim Shady løs. Han spillede ganske vist klassiske Slim Shady-singler, men man kunne godt ønske sig lidt mere fysisk vildskab fra ham på ‘Without Me’ og ‘My Name Is’. I videoen kan man knap nok se hans øjne under den skygge, hans kasket har. Vi håber på, at anmelderne på turneen vil fremhæve det – og at Eminem vil tage kritikken til sig frem for at lave diss-tracks til dem.

Eminem har en række amerikanske festivaler såvel som europæiske koncerter på programmet før Roskilde Festival, så der bliver senere hen rig mulighed for at dissekere hans festivalset, som sikkert også bliver noget lidt andet end i ovenstående video.

Første festivalstop er Coachella søndag den 15. april, så til den tid bliver vi alle meget klogere.

Læs også: Dear Slim: Syv ønsker til Eminems koncert på Roskilde Festival