Her er fremtidens 10 førende kvindelige filmstjerner

Der er for alvor gang i et generationsskift i Hollywood, og de her 10 skuespillere kommer til at definere fremtidens kvindelige filmkarakterer.
Her er fremtidens 10 førende  kvindelige filmstjerner
Florence Pugh og Zendaya 2024. (Foto: Gareth Cattermole/Getty Images)

Hvem er tidens mest populære kvindelige filmstjerne? 

Julia Roberts. Den 56-årige skuespiller var i hvert fald det eneste navn, der overhovedet kom i nærheden af hendes top fem af mandlige kollegaer (Tom Cruise, Dwayne Johnson, Tom Hanks, Brad Pitt og Denzel Washington), da Puck News sidste år offentliggjorde en opsigtsvækkende liste over, hvilke 100 Hollywood-skuespillere publikum helst ville se på det store lærred. 

Det er heldigvis en ‘Barbie’-sommer, en ‘Dune’-vinter og et ‘Challengers’-forår siden. Og mere end nogensinde kan man se, at der er et gedigent generationsskifte i gang.

For nylig udgav The Hollywood Reporter en liste over Hollywoods nye, yngre A-liste, der ikke blot er blandt filmstudiernes mest eftertragtede, men også bedst betalte unge stjerner. 

Vi har også tidligere givet vores bud på Hollywoods 10 nye førstemænd, og det er bestemt ikke, fordi Hollywood skorter på kvindeligt talent. 

Til gengæld ser det ikke helt så lyst ud for rolleudbuddet til de kvindelige leading ladies

Og mens 2023 udadtil havde ry som et kæmpe femiår i Hollywood på grund af en vis dukkefilms blockbustertriuf, så det tristere ud på det brede plan. Her var det kun 30 af de bedst sælgende Hollywood-film, der havde kvinder i front. Lederen af inklusionsrapporten fra Universiety of California, Dr. Stacy L. Smith, kaldte det i en artikel fra Variety et »katastrofalt skridt tilbage for piger og kvinder i film«. 

Og hvor det er nemt at rubricere mandlige hovedrolleindehavere efter klassiske rolletyper som actionmand eller førsteelsker, er det ikke helt så simpelt, hvad der udgør en leading lady i 2024. Hvilket ikke mindst skyldes, at populærkulturen stadig er mere fikseret på mandlige hovedroller og arketyper, end man måske skulle tro. 

På den anden side har der også længe været kritik af overfladiske mærkater som ‘stærke kvindelige hovedroller’, der går hånd i hånd med ønskerne om komplekse kvindekarakterer med fejl, dybde og fascinationskraft.  

Her er det oplagt at nævne et navn som Millie Bobby Brown, der om nogen er blevet Netflix’s unge #feminism-flagskib med et solidt univers bygget op omkring sine detektiver og drageslagtende heltinder. Og når den 20-årige skuespiller sine mange hovedroller til trods ikke har fået en plads på denne liste, skyldes det, at kvaliteten ikke helt måler populariteten af hendes leading ladies (og at talentet ikke helt er fulgt med, som ‘Stranger Things’-årene er gået).

Vi har samlet 10 navne, der med både evner og gode karrieremoves enten er eller bliver uundgåelige i fremtidens Hollywood.

Zendaya og Josh O’Connor på den australske premiere på ‘Challengers’. (Foto: James Gourley/Getty Images)

1. Zendaya 

Lad os bare starte med det åbenlyse. For der er intet bedre argument mod filmstjernens død end Zendaya.  

I ‘Dune’ er hendes Chani det skeptiske sidekick til Timothée Chalamet, men i Hollywood er hun den ultimative Lisan Al Gaib. Frelserfilmstjernen, alle står og peger på som box offices redning. 

Der er ingen over og ingen ved siden af den 27-årige stjerne. For hun er det klareste eksempel, man kan pege på lige nu, hvis man vil forklare, hvad leading lady overhovedet vil sige i 2024. 

Hvilket ikke mindst er ærefrygtindgydende, når man tænker på, at ‘Challengers’ faktisk er hendes første store voksne filmhovedrolle. Alligevel talte hendes betydning sit klare sprog, da filmens premiere blev udskudt under skuespilstrejken i Hollywood, simpelthen fordi hendes starpower i virkeligheden spillede filmens største hovedrolle. Og heldigvis skuffede hendes præstation ingenlunde.

‘Euphoria’ gjorde hende til generationsikon og slog Emmy-rekorder. ‘Spider-Man’-kollegaen Tom Holland og hende udgør Hollywoods nok mest elskede unge par. 

Til tider kan Zendaya-hypen godt føles voldsom. For eksempel når hun allerede efter få filmroller bliver udnævnt til et født instruktørtalent. Men samtidig er det svært at afskrive det, når det er folk som Luca Guadagnino og Denis Villeneuve, der taler hendes skaberkraft op. 

Der er ingen tvivl om, at Zendayas stjerne næppe falmer foreløbig, hvis nogensinde. 

Sydney Sweeney i 2024. (Foto: Karwai Tang/WireImage)

2. Sydney Sweeney 

Det lå ikke nødvendigvis i kortene, at Sydney Sweeney skulle blive en af ‘Euphoria’s største eksportvarer, da hun i første sæson dukkede op som storesøsteren Cassie. 

En coronapandemi, en megahypet rolle som bidsk Marx-læsende hot girl i ‘The White Lotus’ og en prominent udvikling i sæson to af ungdomsserien senere var hun dog pludselig dobbelt Emmy-nomineret.

Når hun i dag har nået nye højder af kommerciel succes, er det i virkeligheden resultatet af en hardcore arbejdsmoral. Som barn flyttede hele hendes familie til Los Angeles for at satse på hendes skuespildrøm, og i en alder af 26 har Sweeney et IMDb-cv på mere end 50 roller. 

I 2024 har hun solgt billetter som klassisk leading lady i romcom-hittet ‘Anyone But You’, været horror-nonne i ‘Immaculate’ og haft en birolle i floppende ‘Madame Web’.  

Samtidig er den unge stjerne ikke bange for at hverken udnytte, udfordre eller joke med sit image som den klassiske Hollywood-bombshell. Og som Sweeneys egenproducerede whistleblowerthriller ‘Reality’ beviste, skal man ikke sætte hende i bås. 

Blandt hendes fremtidige roller går hun både Jane Fondas krigersexbombe i bedene med et remake af kultfilmen ‘Barbarella’ fra 1968 med Edgar Wright i instruktørstolen og en biopic-rolle som 90’er-bokseren Christy Martin fra australske David Michôd. 

Hvordan hun skal få presset sæson tre af ‘Euphoria’ ind, er svært at forestille sig, selvom hun officielt er ovenud begejstret. 

Jenna Ortega i 2023. (Foto: Randy Shropshire/Getty Images for Paramount+)

3. Jenna Ortega 

Sine 21 år og 1,57 cm til trods er Jenna Ortega en fuldstændigt naturlig autoritet på skærmen. 

Derudover har hun gjort så omfattende indtog i Hollywood, at det er svært at få hendes præstationer til at gå op med hendes alder. Med ‘Wednesday’ spiller hun hovedrollen i en af Netflix’ mest sete serier nogensinde. Derudover har hun været en fanfavorit med sin birolle i ‘You’, spillet med i zeitgeist-gyset ‘X’ og ikke mindst spydspids i genopfindelsen af ‘Scream’-franchisen, der høstede beløb tæt på milliarder ind ved billetlugerne såvel som kritikerros. 

Hendes færd uden for det mørke, horrorrelaterede og dødbiderhumoristiske har dog været en smule mere ujævn. Med undtagelse af det gribende skoleskyderidrama ‘The Fallout’, der til dato nok er hendes stærkeste dramatiske rolle, har hun også fået et par fejlskud på cv’et med det erotiske drama ‘Miller’s Girl’ og narkothrilleren ‘Finestkind’ (en præstation Indiewire kaldte »den mest usandsynlige filmiske narkohandler i måske hele filmhistorien«). 

Dog er der på sin vis heller ikke noget unaturligt over, at en så ung skuespiller ikke nødvendigvis kan være troværdig i alle castings. Men heller ikke nødvendigvis over, at man prøver kræfter med mere end megaproduktioner som ‘Wednesday’ og ‘Scream’.  

Til efteråret er hun på plakaten for ‘Beetlejuice 2’, og selvom den første trailer mildest talt var urovækkende, kunne Ortega snildt være en af lyspunkterne.  

Endnu mere interessant lover hendes mindre blockbusteragtige projekter. Her kan hun muligvis gå Alicia Vikanders ‘Ex Machina’-stjerne i bedene med hovedrollen som robot i Kazuo Ishiguru-filmatiseringen ‘Klara and the Sun’, der har Taika Waititi i instruktørstolen.

Derudover kan man snildt se hende spille op imod Paul Rudd i den kommende A24-komedie ‘Death of a Unicorn’. 

Florence Pugh til Oscars i 2024. (Foto: Jeff Kravitz/FilmMagic)

4. Florence Pugh 

Florence Pugh strøg til tops i 2019 med en intens dobbelt-feature bestående af ‘Midsommar’ og ‘Little Women’. Med en arthouse-gyser fra A24 i den ene hånd og Greta Gerwigs Oscar-nominerede amerikanske nationalklenodie i den anden viste det unge talent ikke blot spændvidde, men også enorm starpower.

Pugh har noget Old Hollywood-mageløst over sig kombineret med 2024-savy bramfrihed. Hendes replikker har gravitas på det store lærred, såvel som når hun med enorm passion beskriver sin foretrukne morgenmadsanretning.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
@vanityfair #FlorencePugh on her ideal breakfast—and the joys of baked beans. Watch as the cast of Dune: Part Two tests how well they know each other. #timotheechalamet #zendaya #joshbrolin #austinbutler #javierbardem ♬ original sound – Vanity Fair

Selv en mindre god præstation i den dårlige ‘Don’t Worry Darling’ kunne ikke få hende ned med nakken i 2022, hvor hun fik vendt et alt andet end ønskværdigt presseforløb til sin fordel. Her var hendes status allerede urokkelig, og siden har hun taget syvmileskridt i Hollywood. Godt nok har hun været ulovligt underbrugt i både ‘Dune: Del 2’ og ‘Oppenheimer’. Men hvilke film at være underbrugt i! 

Pugh steg på Marvel, før det kørte af sporet, og selvom prognoserne for den kommende ‘Thunderbolt’ ikke er, hvad de var for et par år siden, flyder hun formentlig ovenpå. 

Udover en miniserie baseret på John Steinbeck-klassikeren ‘Øst for Paradis’ har hun en hovedrolle undervejs over for Andrew Garfield i dramaet ‘We Live in Time’ instrueret af John Crowley (‘Brooklyn’). Her spiller hun en kok, hvis møde med en nyskilt mand ændrer hendes liv. 

Hun får desuden Alexander Skarsgård som både medspiller og instruktør i gyseren ‘The Pack’, hvis fortælling om »en gruppe dokumentarister, der tager ud i Alaskas fjerne vildmark for at redde en næsten uddød ulverace« godt kunne give ‘Blair Witch Project’-stemning. 

Det har dog været et lidt omvendt forløb for Pugh, der lagde ud med fem solide hovedroller og en superhelt, men mest har gjort sig som celebert sidekick i det ellers brillante filmår 2024. Så vi glæder os til, at Florence Pugh snart genindtræder i sin hovedrollerolle-æra. 

Anya Taylor-Joy ved verdenspremieren på ‘Dune: Del 2’ (Foto: Mike Marsland/WireImage/Getty Images)

5. Anya Taylor-Joy 

Det er muligvis ikke alle, der kan huske Anya Taylor-Joys navn. »Hende fra skak«, blev den 28-årige skuespiller eksempelvis kaldt af Michèle Bellaiche under TV 2-livedækningen af Oscar-showet i år. 

Hendes spil og særprægede look er til gengæld ikke noget, man glemmer. 

Taylor-Joys store leading lady-gennembrud som skakgeni i ‘The Queen’s Gambit’ ligger da også nogle år tilbage, men er stadig på femtepladsen over Netflix’ mest sete engelsksprogede serier. Hvis man spørger gyserafficionados, var det dog Robert Eggers’ ‘The Witch’, der satte hende mesterligt på landkortet. 

Med roller i såvel gourmetsatiren ‘The Menu’ og børneblockbusteren ‘Super Mario Bros.’ er stjernen lige så alsidig som sin opvækst, der strækker sig fra Florida til Buenos Aires og London. 

Lige nu er hun aktuel med titelrollen i ‘Furiosa: A Mad Max Story’, hvor hun trods et skuffende billetsalg springer overlegent ud som actionsstjerne. 

Hendes talende foster i ‘Dune: Del 2’ lægger op til en langt større rolle i seriens tredje film, og derudover venter actionkomedien ‘Sacrifice’ med Chris Evans og Brendan Fraser og actionromancen ‘The Gorge’ med Miles Teller og Sigourney Weaver på rollelisten. 

Ayo Edebiri i forbindelse med Golden Globes i 2024. (Foto: Tommaso Boddi/Golden Globes 2024 via Getty Images)

6. Ayo Edebiri

På få år er Ayo Edebiri gået fra standup-underdog, der fortalte jokes om at spise weedvingummier i bagenden af et vaskeri, til at være en vaskeægte superstjerne in spe. 

Senest er hun blevet annonceret til Luca Guadagninos kommende dark academia-triller ‘After the Hunt’ sammen med Julia Roberts og Andrew Garfield, hvilket er lidt af en filmisk blåstempling. 

Når man ser Ayo Edebiri i selskab med makkeren Rachel Sennott i outrerede komedier som ‘Bottoms’, tænker man måske ikke nødvendigvis, at hun kan blive alle i USA’s kop te. Hun er først og fremmest komiker, men i sin største rolle som sous-chefen Sydney i ‘The Bear’ viser hun også et dramatisk talent, der snildt kan oversættes til andre formater.

Vulture formulerede for nylig en liste over 21 komponenter i moderne stjernestatus i Hollywood. Og her har Edebiri kørende for sig, at hun både er nicheforgudet, men også langt mere alment tilgængelig med sin Emmy-vindende tv-rolle.

En misundelsesværdig hangout med Paul Mescal i Italien intensiverede deres samlede fangruppes brændende ønske om en romcom-forening. Den populære romance-forfatter Emily Henry har sågar nævnt dem som drømmecastinger til hendes bestsellerroman ‘Beach Read’. Vi fantaserer gerne med. 

Cailee Spaeny og Jacob Elordi ved filmfestivalen i Venedig. (Foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

7. Cailee Spaeny 

‘Priscilla’ blev et lavmælt, men dybt opsigtsvækkende gennembrud for 25-årige Cailee Spaeny. Med sine halvanden meter kanaliserede hun Priscilla Presleys vej fra lillebitte forelsket teenagepige til voksen kvinde med få replikker, men stor effekt, over for Jacob Elordis creepy Elvis-variant. 

Så sent som sidste år var Cailee Spaeny på vores liste over årets skuespilgennembrud. Når hun allerede nu fortjener at rykke hurtigt op i hierarkiet, er det især på grund af to ting.

Hendes overraskende store rolle i Alex Garlands ‘Civil War’ vidnede om flair for det traditionelle, mens annonceringen af hendes medvirken i Rian Johnsons kommende ‘Knives Out’-film ‘Wake Up Dead Man’ kan være den helt store mainstream-komponent, der vender op og ned på det hele.

Greta Lee ved Independent Spirit Awards i 2024. (Foto: Araya Doheny/Getty Images)

8. Greta Lee

‘Girls’-kendere vil kunne huske hende som Marnies galleri-frenemy Soojin, ligesom hun havde en væsentlig birolle i Netflix-serien ‘Russian Doll’ og Apples stortanlagte ‘The Morning Show’.

Det er dog først med ‘Past Lives’, at Greta Lee har fået lov til at rykke ud af periferien og bevist sit potentiale som hovedrolleindehaver.  

Med Oscar-nomineringer en masse blev det jordbundne romantiske drama, hvor det meste af dialogen ovenikøbet foregår på koreansk, et karrieændrende gennembrud for den 41-årige skuespiller. Hendes Nora Soon er en helt almindelig kvinde, som næppe havde fået samme sensationsværdi uden Lees nøjsomme charme, udtryk og overlegne tværkulturelle identitetsjonglering. 

Man tænker ikke nødvendigvis over det, men Greta Lee har selv formuleret det som »radikalt«, når ikke-hvide kvinder får lov til bare at spille helt normale mennesker. På den måde er hun også en underspillet foregangskvinde. 

Udover en rolle i ‘Tron: Ares’ er det endnu ikke til at vide, hvad fremtiden bringer for Lee, men hun har selv sagt, at ‘Past Lives’-succesen har givet hende smag for at være i centrum, og at hun helst ikke vil tilbage til birollekartoteket. Det håber vi bestemt heller ikke.

Margaret Qualley i Cannes. (Foto: JB Lacroix/FilmMagic)

9. Margaret Qualley 

Begyndelsen på Margaret Qualleys karriere skriger nepo-baby. Som datter af 90’er-stjernen Andie McDowell fik hun sin filmdebut i indiefilmen ‘Palo Alto’. Den var instrueret af Francis Ford Coppola-barnebarn Gia Coppola, og Qualley spillede ovenikøbet sammen med Jack Kilmer, søn af Val. Kort efter fik hun en prominent rolle i HBO-serien ‘The Leftovers’. 

Men det var, da Brad Pitt fik øje på hendes flirtende Manson-pige i ‘Once Upon a Time in Hollywood’, at alle andre for alvor også gjorde det. 

Siden vandt den 29-årige skuespiller især manges hjerter som knoklende alenemor i Netflix-serien ‘Maid’, der blev hendes store mainstream-gennembrud. Hendes bryllup med producer Jack Antonoff har nok været det tætteste, hun siden er kommet på en lige så stor publikumsbasker, hvor fans stimlede sammen, fordi Taylor Swift var på festens gæsteliste. I de seneste år har Qualley nemlig valgt nogle langt smallere karrierestier. 

Hun er frontkvinde i Ethan Coens igangværende B-filmsprojekt med først ‘Drive-Away Dolls’ og den kommende ‘Honey Dont’. På årets Cannes Film Festival var Qualley aktuel i body horrorfilmen ‘The Substance’, hvor hun hev kyllingelår ud af navlen og ‘Kinds of Kindness’, der er hendes anden film med Yorgos Lanthimos, efter man også kunne se hende som hjernedød voksenbaby i ‘Poor Things’. Qualley har også nået at tjekke Claire Denis af samarbejdslisten med ‘Stars at Noon’.

Næste år kan man dog se hende i selskab med Glen Powell i thrillerkomedien ‘Huntington’, der forhåbentlig kan blive en gylden middelvej mellem det smalle og megabrede. 

Rachel Zegler til Met Gala 2024. (Foto: Cindy Ord/MG24/Getty Images for The Met Museum/Vogue)

10. Rachel Zegler 

En Snehvide med colombianske rødder og feministiske ben i næsen var mere, end hvad eventyrfundamentalisterne kunne holde til, da Rachel Zegler fik rollen som Disney-prinsessen i den kommende live-action-version af klassikeren fra 1937

Den overraskende kontroversielle prinsesserolle har vi endnu til gode, men i mellemtiden har Zeglers hovedrolle i ‘The Hunger Games’-fortsættelsen ‘The Ballad of Songbirds and Snakes’ understreget, at den kun 23-årige skuespiller har vingefang til at føre an i en franchise. Uanset om man brød sig om hendes fortegnede sanglærke-karakter, er Zeglers format og karisma ikke til at komme udenom.  

Hun har først og fremmest udmærket sig som musicalstjerne siden debuten i Steven Spielbergs ‘West Side Story’. Men i hænderne på den rette instruktør kunne hendes dramatiske og musikalske talent meget muligt finde et mere råt ‘A Star Is Born’-agtigt format. 

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af