Nils Malmros: »Jeg har aldrig haft drømmen om Amerika«

Nils Malmros: »Jeg har aldrig haft drømmen om Amerika«

Nils Malmros har siden 70’erne været en af de mest markante instruktører i Danmark med talrige højdepunkter som ‘Kundskabens træ’, ‘Kærlighedens smerte’ og ‘At kende sandheden’ – alle erindringsfilm baseret på selvbiografisk materiale.

‘Sorg og glæde’, der netop er blevet udnævnt som årets danske Oscar-kandidat, er på mange måder kulminationen på hans karriere, da den handler om hans livs mest tragiske omstændighed: Om hvordan hans hustru i en psykose slog deres lille barn ihjel.

Nils Malmros tager udnævnelsen af ‘Sorg og glæde’ som Oscar-kandidat med glæde i stemmen, men ophøjet ro, da vi fanger ham på telefonen umiddelbart efter offentliggørelsen.

»Det er jo et lidt mærkeligt spil. Det handler nok så meget om, hvilke muligheder nogen ser i filmen i den her sammenhæng snarere end filmens kvalitet i sig selv«, siger han.

»Hvad tror du selv, dens chancer er?

»Jeg kan da godt se potentialet i den – at den er noget særegent, som komiteen har reageret på i deres valg. Men der er jo en masse benarbejde, der skal gøres fra nu af. En Oscar-nominering får man ikke gratis«.

Er du klar til at drage mod Hollywood og spise pindemadder og gøre det benarbejde?

»Ja, altså, bortset fra, at min kalender er totalt udtamponeret resten er året, så er jeg. Jeg tager da gerne en tur til USA, hvis nogen beder mig om det«.

Hvordan har du det egentlig med, at man gør filmkunst til konkurrence på den her måde?

»Jeg har det da lidt blandet med det. Man skal ikke gå for meget op i det. Jeg har jo før haft mine film indstillet, for mange år siden med ‘Kundskabens træ’ og ‘Barbara’. Og den ene gang bliver man stolt, den næste  ydmyget. Så jeg prøver at lade være med at gå for meget op i det«.

Du har altid været et stort navn i Danmark, men knap så kendt i udlandet. Ser du det her som en mulighed for at udbrede kendskabet til dine værker internationalt?

»Jeg har altid følt, at min force var det lokale, ja faktisk så specifikt som det århusianske. Jeg har aldrig haft drømmen om at komme til Amerika og filme, som mange af mine kolleger har. Jeg har altid godt vidst, at jeg ikke har den store appel i udlandet. Men når det så er sagt, så skal jeg snart til Santiago i Chile, hvor de for tredje gang holder en retrospektiv serie med alle mine film. Så lidt ude er jeg da«.

Du har sagt, at ‘Sorg og glæde’ er din sidste film. Holder du stadig fast i det?

»Ja, som alle andre gange siger jeg, at det her er den sidste film. Jeg har ikke behov for at lave flere film, men kommer der noget, jeg virkelig føler, jeg kan uddybe, kan jeg da ikke afvise det«.

Læs også: Kommentar: Malmros har ikke en chance – grib den!

Læs også: Årets danske Oscar-kandidat er fundet

Læs også: Sådan er det gået de danske Oscar-kandidater siden 2000

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af