2020 bliver et intenst dansk serieår: Pilou Asbæk, narkokarteller og knald i Klitmøller

Det danske serielandskab har fået en liderlig og grænsesøgende saltvandsindsprøjtning lukt i halspulsåren, hvorfra det lige nu vælter ud med dugfriske serieskabere og skuespiltalenter, der giver de klassiske søndagsdramaer spændende modspil. 2020 ligner den foreløbige kulmination på den lokale seriebesættelse – om end også højambitiøs true crime og stortanlagt drama kæmper op opmærksomheden. Få overblikket her.
2020 bliver et intenst dansk serieår: Pilou Asbæk, narkokarteller og knald i Klitmøller
Frederikke Dahl Hansen i Xees kommende serie 'Limboland'. (Foto: Laura Valladao)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Når støvet har lagt sig’

Efter sidste års ’Fred til lands’ (der fik en noget blandet modtagelse) er DR nu klar med den næste store søndagssatsning, ’Når støvet har lagt sig’. Og at dømme efter præmissen bliver det ikke mindre dramatisk. Igennem 10 afsnit følger serien således otte forskellige mennesker i deres liv op til et terrorangreb og tiden efter. Historierne fletter sig ind og ud af hinanden, og på rollelisten ses blandt andre Jacob Lohmann (’Den tid på året’, ’De frivillige’), Karen-Lise Mynster (’Den tid på året’), Arian Kashef og debutanten Katinka Lærke Petersen.

’Når støvet har lagt sig’ er skrevet af Ida Maria Rydén (’Dicte’) og Dorte W. Høgh (’Drabet’) og instrueret af Milad Alami, der i 2018 modtog anmelderroser for filmen ’Charmøren’, som blev nomineret til både Bodil- og Robert-priser.

Premiere: 2. februar på DR1

 

‘Sex’. (Foto: Nicolai Lok)

’SEX’

Ungdomsserien ’SEX’ har allerede inden den danske premiere fået en del rygvind, idet den er udtaget til at dyste på filmfestivalen i Berlin i programmet Berlinale Series 2020, der løber af stablen i slut-februar. Serien i seks episoder er et generationsportræt, der går tæt på identitetsspørgsmål, liderlighed, homoseksualitet og manglende sexlyst for at aftabuisere nogle af de emner, som unge (såvel som ældre) kan have svært ved at tale om.

I hovedrollen ses Asta Kamma August som 22-årige Cathrine, hvis kæreste Simon (Jonathan Bergholdt Jørgensen) har mistet sin sexlyst. Lyst har Cathrine imidlertid masser af, men da hun indleder en flirt med kollegaen Selma (Nina Terese Rask), bliver hun fanget i et dilemma. ’SEX’ er skrevet af talentet Clara Mendes, der stadig går på Den Danske Filmskole, og et andet talent, Amalie Næsby Fick (’Den utrolige historie om den kæmpestore pære’), instruerer.

Premiere: 3. februar på TV 2 Play

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Enten/Eller’

Socialistiske Maja og kapitalistiske William har knaldet efter en vild bytur – og det var fantastisk. Eneste problem er, at de står på hver deres side af det politiske spektrum. Men det ved de ikke… endnu.

Emilie Kruse (’Dicte’) og Nikolaj Dencker Schmidt (’Håbet’) spiller hovedrollerne i Xees ’Romeo & Julie’-inspirerede kærlighedshistorie om de to ungdomspolitiske modstandere, der bliver seriøst udfordrede på både fordomme og politiske ståsteder. Serien skabt af Christian Vangsgaard og Malthe Koch (’Perfekte steder’) sammen med instruktør og manuskriptforfatter Martin Winther, der tidligere instruerede den Robert-nominerede kortfilm ’At se en sorg’.

Premiere: 23. februar på Xee.

 

Emma Sehested Høeg og Frederikke Dahl Hansen i ‘Limboland’. (Foto: Laura Valladao)

’Limboland’

Tre unge københavnerkvinder, der fucker med sig selv og hinanden. Som spejler sig i hinanden, samler hinanden op og som for alt i verden ikke vil tabe ansigt for omverdenen. Det er udgangspunktet i ’Limboland’, hvor de unge stjerneskud Frederikke Dahl Hansen (’Noia’), Emma Sehested Høeg (’Anton90’, ’29’) og Angela Bundalovic (’The Rain’) spiller gamle gymnasieveninder, der finder sammen igen, da de er i midt-20’erne. Serien er skrevet og instrueret af den debuterende serieskaber Rikke Louise Schjødt, og de første billeder lover masser af stemningsfuld millennial-angst og søsterkærlighed i nattelivet.

Premiere: April på Xee.

 

‘Scandinavian Star’ på DR1. (Foto: DR)

’Scandinavian Star’

2020 bliver året, hvor dansk film og tv tager en række store, nyere nordiske tragedier op til henholdsvis dramatisk og dokumentarisk behandling – og der er især høje forventninger til DR1’s ’Scandinavian Star’, der er en af de dyreste dokumentarproduktioner i Danmark nogensinde.

Dokumentarserien omhandler ulykken på passagerskibet Scandinavian Star, der brød i brand natten til 7. april 1990. Skibet sejlede fra Oslo til Frederikshavn med passagerer på vej på påskeferie i Danmark, men på grund af dårlige sikkerhedsforhold fik branden fatale konsekvenser: 159 af de 383 passagerer og 99 besætningsmedlemmer omkom. Og branden viste sig efterfølgende at være påsat, hvorfor ulykken blev den største mordsag i Skandinavien siden Anden Verdenskrig.

’Scandinavian Star’ fortæller for første gang hele historien om tragedien, der trækker tråde igennem tre årtier, og premieren er da også timet netop i forhold til 30-året for eventen. Serien i seks afsnit fotograferes af Lars von Triers faste filmfotograf Manuel Claro med manuskriptet af Nikolaj Scherfig (’Broen’) og instruktion af Mikala Krogh (’Ekstra Bladet – Uden for citat’).

Premiere: Foråret på DR1.

 

Zaki Youssefs ‘Junglen’ på Xee.

’Junglen’

Den nyligt Bodil-nominerede skuespiller Zaki Youssef (’Danmarks sønner’) er en garvet herre i branchen, der snart kan ses som den ’nye’ Assad over for Ulrich Thomsens Carl Mørck i genoplivningen af ’Afdeling Q’ på det store lærred. Inden da debuterer han imidlertid som serieskaber med en af årets absolut mest ventede titler, ’Junglen’, der er delvist inspireret af hans eget liv.

Youssef spiller selv hovedrollen som Saba, der er overbevist om, at han er et misforstået musikalsk geni. Sammen med barndomsvennerne Bash og Tykke (Youssefs virkelige venner Besir Zeciri og Wahid Sui) har han indrettet københavnerkollektivet Junglen, og herfra forsøger trioen at bryde igennem i de kreative industrier. Men da Sabas far (Youssefs egen far) pludselig dukker op, og den unge sangerinde Sassy (upcoming sanger og skuespildebutant Josephine Abeba) entrerer scenen, sender det rystelser igennem Junglen.

Serien er noget så sjældent på dansk grund som en musical-dramedy, skrevet af Youssef og rapper/dramatiker Babak Vakili. Dokumentarinstruktør Nitesh Anjaan (‘Dreaming Murakami‘) instruerer, og med på rollelisten er også Lord Siva, Bodil Jørgensen og Christopher Læssø.

Premiere: Til sommer på Xee.

 

Aske Bang og Allan Hyde i ‘Cold Hawaii’. (Foto: Martin Bjørn Christensen)

’Cold Hawaii’

Den Oscar-nominerede kortfilminstruktør Aske Bang dukkede flygtigt op som (en underholdende krukket version af) sig selv i ’Doggystyle’s første sæson, men nu indtager han hovedrollen i sin egen serie, skrevet og instrueret af ham selv og ’True Blood’-stjernen Allan Hyde, der er Bangs ven, faste samarbejdspartner og, nok så vigtigt, uddannet manusforfatter fra Super16.

Bang spiller 29-årige Bjørn, som er flyttet til Klitmøller med kæresten Karla (Marie Tourell Søderberg). Parret søger det rolige liv, mens de forsøger at stifte familie, og har tilrettelagt hverdagen efter en app, der viser, hvornår Karla har ægløsning. Uromantisk, men praktisk – indtil Bjørns bedste ven og Karlas eks Mads-Emil (Hyde) kommer på besøg med sin nye unge kæreste, Simone (Marie Boda). Vi forventer masser af romantiske forviklinger og knald i klitterne i det vestjyske.

Premiere: Sommeren 2020 på Xee.

 

Pilou Asbæk og Søren Malling i ‘Efterforskningen’.

’Efterforskningen’

Er det for tidligt at lave en serie om ubådssagen? Og hvordan behandler man historien uden at gå i svælgende detaljer omkring Peter Madsens drab på journalisten Kim Wall? Det får vi svar på, når TV 2 blænder op for ’Efterforskningen’ af Tobias Lindholm (’R’, ‘Kapringen’, ‘Krigen’), der med velsignelse fra Walls forældre (en vigtig detalje) skildrer opklaringen af det mest opsigtsvækkende mord i moderne dansk historie. Søren Malling spiller drabschef Jens Møller, og Pilou Asbæk er anklageren Jakob Buch Jepsen. Walls forældre spilles af de store svenske stjerner Pernilla August og Rolf Lassgård.

Premiere: Efteråret på TV 2.

 

‘Kamikaze’-instruktør Kaspar Munk på filmfestivalen i Rom i 2010, hvor han modtog en pris for ungdomsfilmen ‘Hold om mig’. (Foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

’Kamikaze’

HBO’s første danske serie bliver en dyster sag om rigmandspigen Julie, der mister hele sin familie i et flystyrt på sin 18-års fødselsdag. Og farens sidste sms brænder sig fast i Julies hjerte: »Vi styrter. Elsker dig. Gør som du vil. Far«. ‘Kamikaze’ er baseret på den norske succesforfatter Erlend Loes roman ‘Muleum’, manuskriptet pennes af Johanne Algren (der senest skrev den prisvindende film ‘Holiday’ sammen med Isabella Eklöf), og alle otte afsnit instrueres af Kaspar Munk, der overtog, efter Annette K. Olesen overraskende røg ud. Rollelisten er endnu ikke offentliggjort.

Premiere: Afventer premieredato på HBO Nordic.

 

Adam August og Fenar Ahmad med deres fælles Bodil i 2018. (Foto: Bodil)

‘Alt er hvidt’ (arbejdstitel)

Det fremadstormende manuskripttalent Adam August bragede igennem på den danske filmscene, da han sammen med instruktør Fenar Ahmad skrev den eksplosive og i dansk regi banebrydende ‘Underverden‘. Filmen vandt August og Ahmad en Bodil for bedste manuskript i 2018, og succesen fortsatte for førstnævnte, da DR Drama klogt hentede ham ind som episodeforfatter på ‘Bedrag’s tredje sæson – der endte som seriens suverænt mest vellykkede.

I 2020 debuterer August imidlertid selv som serieskaber, og den tidlige hype omkring DR3’s  ‘Alt er hvidt’ er til at tage og føle på. Serien beskrives som et drama om to unge, der mødes og forelsker sig på et behandlingscenter. Fast besluttede på at forblive clean tager de sammen hjem med store forhåbninger. Men tilbage i de vante rammer er hverdagen uden stoffer mere overvældende end forventet.

Premiere: Afventer premieredato på DR3.

 

Sebastian Jessen i ‘Grow’.

’Grow’

Efter de to melodramatiske spillefilm ’Mens vi lever’ og ’Kollision’ (hvoraf sidstnævnte fik anmeldertæv sidste år) er brødrene Mehdi, Milad og Misam Avaz nu på vej med serien ’Grow’ for TV 2 Zulu. ’Grow’ er kanalens første dramaserie og handler om politimanden Jakob og hans bror Adam, som er nyuddannet børsmægler, men sætter sig for at starte Danmarks største narkokartel. Familiekonflikten bliver ekstra personlig, da broren Jakob bliver rekrutteret til politiets antinarkotika-tjeneste. Brødrene Andreas og Sebastian Jessen spiller over for hinanden for første gang og får selskab af Lars Mikkelsen, Henning Jensen og Laura Drasbæk samt nyere navne som Besir Zeciri (den kommende ‘Kød og blod’), Ari Alexander (‘Perfekte steder’) og Simone Lykke (’Yes No Maybe’).

Premiere: Afventer premieredato på TV 2 Zulu.

 

Amalie Lindegård spillede hovedrollen i Ville Gideon Sörmans afgangsfilm ‘Nyforelsket’ (Foto: Valdemar Winge Leisner)

‘Lange lyse nætter’ (arbejdstitel)

Hvad gør man, når man føler, at man sidder fast og ikke er sikker på sine valg? DR3-serien ‘Lange lyse nætter’ fortæller en historie om venskab, identitet og selvstændighed igennem tre karakterer: barndomsvennerne Philip og Nicolai samt Agnes, den spændende pige, de møder.

Serien er skrevet og instrueret af svenske Ville Gideon Sörman, der dimitterede fra Den Danske Filmskole i 2018 med afgangsfilmen ‘Nyforelsket’ om en pige, der føler sig rådvild i kærlighed og livet post-studietiden, og umiddelbart lyder det til, at han fører flere af de samme temaer videre i sin debutserie. Rollelisten er endnu ikke afsløret, men Sörman er scenevant udi at instruere fremadstormende danske skuespillere; Amalie Lindegård fra ‘29‘ spillede hovedrollen i ‘Nyforelsket’, mens Bodil- og Robert-vinder Victoria Carmen Sonne og Oscar-nominerede Aske Bang indtog center stage i kortfilmen ‘Pussy’ fra 2015, som Sörman lavede på Filmskolen.

Premiere: Afventer premieredato på DR3.

 

Pernille Fischer Christensen. (Foto: Ian Gavan/Getty Images)

’Ulven kommer’

Til efteråret er DR1 klar med endnu en søndagsdramaserie i form af ’Ulven kommer’ instrueret af Pernille Fischer Christensen (’Unge Astrid’) – om et særdeles aktuelt tema. Da en 14-årig skolepige skriver en skoleopgave, hvori hun anklager sin stedfar for vold i hjemmet, reagerer systemet prompte med tvangsanbringelse. Men pigens forældre og bror benægter anklagerne, og langsomt begynder socialrådgiveren i sagen at tvivle på pigens historie. Hvem har ret?

’Ulven kommer’ er skrevet af Maja Jul Larsen (‘Arvingerne’), mens vi venter stadig spændt på at se, hvem der vil indtage hovedrollerne i serien.

Premiere: Efteråret på DR1.

 

Lars Ranthe og Lene Maria Christensen i ‘Friheden’ (Foto: Viaplay)

’Friheden’ sæson 2

Viaplay-originalserien ’Friheden’s første sæson fra sidste år var et underholdende miks af dansk hverdagsrealisme og svindlerdrama med evigt solide Lars Ranthe og Lene Maria Christensen i hovedrollerne som Erik og Nina, der spiller højt spil for at redde sig ud af forstadssumpen. Anden sæson vil udforske spændingsfeltet mellem det trygge, leverpostejsfarvede familieliv og drømmen om noget mere og vildere – og så er der jo også lige det med, at parrets datter er stukket af til Boliva med alle pengene fra forældrenes sidste kup.

’Friheden’ er skrevet af Thor Bjørn Krebs og Mikkel Serup (som tidligere skrev og instruerede ’Den bedste mand’), og med på rollelisten er også Kasper Løfvall Stensbirk (’10 år senere’) og Emma Marott (’Den som dræber’).

Premiere: Slut 2020 på Viaplay.

 

Danica Curcic over for Viola Martinsen, der spiller den unge udgave af karakteren Astrid i ‘Equinox’. (Foto: Tine Harden/Netflix)

’Equinox’

Den danske Netflix-serie ’The Rain’ har – ifølge Netflix – været en enorm succes verden over, og nu er mere dansk uhygge på vej på streamingtjenesten. Tea Lindeburg har skrevet ’Equinox’, der er baseret på hendes egen (fiktions-)podcast ’Equinox 1985’ og fortæller historien om en hel gymnasieklasses mystiske forsvinden i 1999. Pigen Astrid bliver meget påvirket af sagen, da hun hører om den som barn, og langt senere, da hun er blevet voksen, beslutter hun sig for at finde ud af, hvad der egentlig skete med studenterne.

’Equinox’ springer mellem fortid og nutid, og i hovedrollen som Astrid ses Danica Curcic. Fanny Bornedal og Lars Brygmann medvirker også, mens Søren Balle (‘Klumpfisken’) instruerer.

Premiere: Slut 2020 på Netflix.

Streamingåret 2020: De 25 mest ventede serier fra hele verden

Dine ugentlige streamingtips fra redaktionen: Lyt til podcasten SOUNDVENUE STREAMER

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af